behang stappenplan

Hoe moet je behangen?

Behangen doe je zo met het stappenplan

Je hebt jouw favoriete Pip Studio vliesbehang uitgezocht en bent klaar om jouw slaapkamer, woonkamer of keuken een make over te geven. Maar hoe pak je dat op de juiste manier aan? Behangen voor beginners met vliesbehang is heel eenvoudig. Het grote voordeel van vliesbehang, is dat je niet meer de rollen moet besmeren met lijm maar enkel de muur. Zeg maar dag tegen die behangtafel. Met behulp van onderstaand stappenplan en een paar gouden tips kan zelfs jij als een professional behangen!

Voor je begint: voorbereiding van de ondergrond

Een goed begin is het halve werk! Laten we beginnen met een aantal voorbereidende stappen. Het is belangrijk om een gladde ondergrond te hebben. Je muren moeten glad, vetvrij, droog, schoon, stofvrij en neutraal van kleur zijn. Als er oud behang op de muur zit dan moet deze eerst verwijderd worden. Werk vlekken of kleurverschillen op de muur weg om het doorschijnen hiervan te voorkomen. Alle gaten en scheuren moeten worden opgevuld en gladgeschuurd. Behandel sterk absorberende muren met een voorstrijkmiddel.

lijm op de wand
lijm op de wand

Stap 1: lijm met roller op de wand aanbrengen

Bereid de lijm voor zoals aangegeven op de verpakking. Smeer met behulp van een roller de muur goed in met lijn. Lijm de muur gelijkmatig in. Voor de hoekjes kan je het beste een borstel gebruiken. Zorg ervoor dat je telkens een overlap van circa 15-20 cm hebt aan meer lijm dan de baanbreedte van het vliesbehang. Zo voorkom je dat de lijmroller de reeds aangebrachte banen raakt.

Voordeel: je hebt geen plaktafel nodig, het behang hoeft niet in te weken, geen tijdverlies!

Stap 2: vliesbehang direct op de wand aanbrengen

Breng de eerste baan vliesbehang aan in de natte lijmlaag. Rol de op lengte gesneden baan vliesbehang op met de te verlijmen achterzijde naar buiten. Zo kan de baan eenvoudig en nauwkeurig worden afgerold in de lijmlaag op de wand. Voor het gladstrijken en aandrukken van de naden druk je het behang stevig aan met een behangspatel en/of naadroller.

Voordeel: schoon werken, eenvoudig te corrigeren en gemakkelijk glad te strijken.

vliesbehang aanbrengen
vliesbehang aanbrengen
vliesbehang afsnijden
vliesbehang afsnijden

Stap 3: vliesbehang op maat afsnijden


Je bent bijna klaar! We zijn al aangekomen bij de laatste stap. Het behangen van de muur met vliesbehang is bijna klaar. Zodra de laatste baan vliesbehang ook goed zit op de muur, snijdt je het overtollige vliesbehang aan de boven- en onderkant af. Het op maat snijden van vliesbehang aan plafond en plint doe je het beste met behulp van een behangliniaal en een stanleymes. Je muur met het prachtige nieuwe vliesbehang is nu zo goed als af!

Voordeel: droog vliesbehang is veel gemakkelijker en nauwkeuriger op maat te snijden dan ingeweekt papier.

Vliesbehang: eenvoudig te verwijderen

Vliesbehang verwijderen is heel makkelijk! Je trekt de banen strook voor strook droog van de wand. Er zullen nauwelijks restjes achterblijven op de muur. Snel, schoon en eenvouding, zo gemakkelijk is het verwijderen van vliesbehang!

 

Voordeel: op de juiste wijze verlijmd is vliesbehang droog en eenvoudig met de hand los te trekken van de wand. De ondergrond blijft droog en onbeschadigd, zodat gemakkelijk, snel en schoon een nieuw vliesbehang kan worden aangebracht.

Lees ook: Behangtips

new wallpaper collection
new wallpaper collection