badstof_handdoeken_zand

Duurzaam wassen

Dit wist je nog niet

Kleine wasjes, grote wasjes: we wassen met z’n allen massaal. In een gemiddeld huishouden draait de wasmachine zo’n 2,9 keer per week. Een handige huishoudelijk hulp? Absoluut, maar zuinig is een wasmachine niet. Een wasbeurt kost veel water, energie en zorgt ervoor dat je kleding sneller slijt. We geven je een stoomcursus duurzaam wassen: goed voor je kleding én de planeet. 

De tips die we je geven zijn algemeen, lees altijd per item eerst de wasinstructies in het label.

Opfrisbeurt

Quick win: vaker dragen, minder wassen. Wassen na eenmalig gebruik is vaak meer gewoonte dan dat het echt nodig is. Veel kledingstukken hoeven alleen maar te worden gelucht. Kan je kleding wel een opfrisbeurtje gebruiken? Dan kun je ervoor kiezen je kledingstuk met een handstomer te behandelen. Je kledingstuk blijft zo langer mooi én het is beter voor het milieu. Of hang je kledingstuk op in de douche, door de stoom worden de kreukels er op een natuurlijk manier uitgehaald.

Vlekken: direct schoonmaken

Vlekken in je kleding: het gebeurt ons allemaal. Een simpele hack? De vlek direct behandelen. In bijna alle gevallen kun je dat doen met alleen wat water. Hoe langer een vlek in textiel zit, hoe moeilijker de vlek eruit gaat. Zo voorkom je dat je vlekkenspray (in de meeste gevallen niet goed voor je kleding en het milieu) hoeft te gebruiken.

Slim wassen: een lagere temperatuur

Wasmachines en wasmiddel zijn ontwikkeld om op een lagere temperatuur schoon te maken dan vroeger. Warmte verbruikt meer energie én kan textielvezels afbreken. Met een koelere stand geniet je dus langer van je kleding, beddengoed of handdoeken. Heet water is alleen nodig voor echte vlekken, de rest van onze kleding wordt al fris van een 30 graden-beurt.

Drogen

Droog je kleding zoveel mogelijk hangend. De droger kost veel energie. Ook hier geldt weer: beter voor je kleding, het milieu én je energierekening. Extra voordeel: de meeste kleding hoef je na hangend drogen niet meer te strijken. Gebreide kleding droog je liggend. Gebruik je toch een droger? Haal de was er dan direct uit; zo voorkom je kreuken.  

homewear_kleding_neutraal_licht
homewear_kleding_neutraal_licht

Sun's out, shirt's out

Wist je dat de zon werkt als natuurlijk bleekmiddel? Ideaal voor lichte kleding! Helemaal gratis en ook nog eens duurzaam. Laat je kleding lekker zonnebaden en profiteer van stralende, witte kleding.